تحصیل در خارج از کشور
تحصیل در دانشگاههای معتبر خارجی همواره یکی از مهمترین اهداف دانشجویان میباشد. فراگیری دانش روز، ارتقاء سطح علمی، تقویت روابط اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی، همه و همه مزید بر علت شده تا دانشجویان زیادی هرساله جهت اخذ پذیرش دانشگاههای بین المللی تلاش کنند. در این پروسه تقریبا طولانی و دشوار یکی از کارهایی که باید انجام دهید، ترجمه مدارک تحصیلیتان است. در این مقاله سعی شده تا به تمامی سوالات و ابهامات شما در بحث ترجمه رسمی مدارک تحصیلی پاسخ کافی داده شود.
ترجمه مدارک تحصیلی
اولین نکته در مورد ترجمه مدارک تحصیلی این است که شما باید بدانید دقیقا به چه چیزی برای ترجمه احتیاج دارید در غیر این صورت ممکن است مجبور به صرف زمان و هزینه بیشتری شوید. بطور مثال بعضی دانشگاه ها، ترجمه تمام مدارک تحصیلی شما را از دیپلم به بعد میخواهند. بعضی دیگر ترجمه کارنامهی این مقاطع را هم درخواست میکنند. در بعضی دانشگاهها، ترجمه مدارک تحصیلی با مهر مترجم رسمی کفایت میکند ولی برای بعضی دیگر تایید دادگستری و وزارت امور خارجه نیز الزامیست. بعضی از دانشگاهها و کالجها، ترجمه فقط به زبان رایج آن کشور را میپذیرند و بعضی دیگر ترجمه به زبان انگلیسی را قبول میکنند و موارد دیگری از این دست. پس از کجا باید بدانیم که به ترجمه رسمی کدام مدارک و با چه نوع تاییدی احتیاج داریم؟
اگر بخواهیم یک قاعده کلی در زمینه ترجمه مدارک تحصیلی خدمتتان ارائه دهیم که برای اکثر دانشگاههای خارج از کشور مورد قبول باشد، به ادامه مطلب توجه فرمایید:
نکته اول: در مورد اعتبار دانشنامه و ریزنمرات لاتینی است که بعضی از دانشگاهها مانند دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه امیرکبیر و… صادر میکنند. اگر شما هم جزو آن دسته از دانشجویانی هستید که در یکی از این دانشگاهها فارغ التحصیل شدهاید که ترجمه مدرک و ریزنمرات شما را به زبان انگلیسی در اختیارتان قرار میدهند، حتما این سوال برایتان پیش آمده که آیا بازهم احتیاج به ترجمه رسمی مدارک خود دارید یا خیر. پاسخ به این سوال این است که تقریبا ۸۰ درصد دانشگاههای دنیا، ترجمه رسمی با مهر مترجم رسمی را قبول دارند و نسخه غیر رسمی و یا به اصطلاح Unofficial صادر شده توسط دانشگاه مورد قبول نیست. پس بهتر است مدارک خود را ترجمه رسمی کنید تا در زمان کوتاهی که دانشگاه فرصت ارسال مدارک را در اختیار شما قرار میدهد، ریسک عدم پذیرش به دلیل نقص مدارک ارسالی شامل حالتان نشود.
نکته دوم: در مورد زبان مورد نیاز جهت ترجمه مدارک تحصیلی است. ابتدا شما باید بدانید دانشگاهی که قصد تحصیل در آن را دارید بین المللی است یا محلی. دانشگاههای بین المللی به آن دسته از دانشگاهها میگویند که تدریس در آن به زبان انگلیسی میباشد. این دانشگاهها ترجمه مدارک تحصیلی به زبان انگلیسی را میپذیرند. ولی دانشگاههای مستقر در کشور ترکیه، ترجمه مدارک به زبان ترکی، دانشگاههای آلمان که تدریس در آن به زبان آلمانی باشد، ترجمه مدارک به آلمانی و دانشگاههای ایتالیایی زبان در کشور ایتالیا، ترجمه مدارک تحصیلی را به زبان ایتالیایی میپذیرند. این موضوع در مورد دانشگاههای محلی (در مقابل دانشگاههای بین المللی) کشورهای اسپانیا و فرانسه نیز صدق میکند.
نکته سوم: این است که فارغ از هر مقطعی که میخواهید ادامه تحصیل بدهید، نیاز به ترجمه مدارک تحصیلی و همچنین ریزنمرات ازمقطع دیپلم تا آخرین مدرک تحصیلی اخذ شده خود در داخل کشور دارید. بطور مثال اگر میخواهید در مقطع دکترا پذیرش بگیرید، میبایست ترجمه دانشنامه و ریزنمرات ارشد، دانشنامه و ریزنمرات کارشناسی، دانشنامه و ریزنمرات کاردانی (درصورت وجود)، مدرک و کارنامه پیش دانشگاهی(درصورت وجود)، و مدرک و کارنامه دیپلم خود را ترجمه رسمی کنید و برای دانشگاه مربوطه ارسال نمایید. ضمنا بعضی از دانشگاهها بخصوص دانشگاهای کشور ایتالیا، از شما ترجمه سرفصل دروس یا همان Course description میخواهند. که اگر اینگونه باشد حتما در سایت دانشگاه جز لیست مدارک مورد نیاز قید شده است. جهت اطلاع از سرفصل دروس و نکات موجود در ترجمه رسمی آن میتوانید به این صفحه مراجعه نمایید.
نکته سوم در رابطه با نوع تایید ترجمه است. بطور کلی ۳نوع مهر برای ترجمه رسمی داریم:
- مهر مترجم رسمی قوه قضاییه
- مهر دادگستری
- مهر وزارت امور خارجه
که به ترتیب هرکدام پیش نیاز مهر بعدی میباشد. بدین معنی که بدون وجود مهرمترجم روی ترجمه مدارک، امکان اخذ مهر دادگستری وجود ندارد. همینطور بدون وجود مهر مترجم و دادگستری، امکان دریافت مهر وزارت خارجه میسر نیست. تفاوت اصلی میان این ۳ حالت، زمان و هزینه میباشد بطوریکه تاییدات دادگستری و وزارت خارجه تقریبا باعت دوبرابر شدن هزینه ترجمه مدارکتان میشود و ۴ روز اداری به زمان ترجمه شما میافزاید. علاوه بر اینها، تایید دادگستری و وزارت خارجه مستلزم پیش نیازهایی می باشد که میتوانید از این بخش ، مدارک و پیش نیازهای لازم جهت تایید مدارک تحصیلی را مطالعه بفرمایید. حال که با انواع مهرها و تاییدات ترجمه آشنا شدید باید بدانید که به کدام نوع از این تاییدات احتیاج دارید. اول از همه ذکر یک نکته الزامیست. آن هم اینکه معمولا هروقت تایید احتیاج هست، منظور هم تایید دادگستری میباشد و هم تایید وزارت خارجه پس در یک تقسیمبندی سادهتر میتوان انواع ترجمه رسمی را به دو بخش ترجمه با مهر مترجم و ترجمه با تایید (تایید دادگستری + وزارت امور خارجه) تقسیم کرد در نتیجه در ادامه بحث هرکجا واژه “تایید” آمد یعنی تایید دادگستری و وزارت خارجه و هرکجا واژه “مهرمترجم” آمد یعنی ترجمه تنها با مهروامضای مترجم رسمی.
تمام دانشگاههای سراسر دنیا زمانی را تحت عنوان Dead Line جهت ارائه درخواست دانشجویان اعلام میکنند که در طول این بازه زمانی شما میبایست اسکن ترجمه مدارک خود را در سایت دانشگاه آپلود کنید. معمولا در این مرحله که به آن اپلای اولیه میگویند نیاز به تایید نمیباشد و مهرمترجم کفایت میکند . اما پس از اینکه از دانشگاه پذیرش گرفتید میبایست مدارک خود را به سفارت کشور مربوطه ارائه دهید که در این مرحله به تایید احتیاج دارید. پس میتوانید جهت تایید ترجمه مدارکتان مجدد به دارالترجمه رسمی میرپارس مراجعه کنید. نتیجهگیری اینکه شما در نهایت به تایید دادگستری و وزارت خارجه احتیاج دارید ولی میتوانید این کار را از ابتدا انجام دهید (زمان اپلای) و یا پس از پذیرش.
نکته چهارم مربوط به سایر مدارک مورد نیاز جهت ترجمه رسمی و ارائه به دانشگاه میباشد. اینکه شما به ترجمه چه مدارک دیگری احتیاج دارید کاملا بستگی به این دارد که چه مدارک دیگری دارید! بطور مثال اگر شما در مقاطع تحصیلی قبلیتان جز نفرات برتر دانشگاه بودهاید، میتوانید گواهی رتبهتان را ترجمه کنید که به طبع امتیازی در مسیر تحصیلی آیندهتان خواهد داشت. همچنین اگر در کنکور رتبه برتری کسب کرده باشید میتوانید گواهی رتبه سازمان سنجش خود را ترجمه کنید. جهت دریافت این گواهی به سایت سازمان سنجش مراجعه فرمایید. همینطور اگر اختراعی به ثبت رساندهاید طبیعتا ترجمه ثبت اختراع و ارائه آن به دانشگاه پوئن مثبتی در جهت اخذ پذیرش خواهد داشت. مدارک دیگری هم برای ترجمه احتیاج دارید. مانند مدارک شخصی مثل ترجمه شناسنامه، ترجمه کارت پایان خدمت (برای آقایان)، ترجمه سند ازدواج (برای متاهلین) و همینطور اگر بورسیه تحصیلی ندارید میبایست اسنادی ارائه دهید که نشانگر توانایی مالی شما باشد مثل ترجمه سند ملک، ترجمه سند ماشین، ترجمه سپرده بانکی. اگر هم خودتان مدارکی ازین دست ندارید میتوانید اسناد مربوط به پدر و مادرتان را ترجمه کنید و در کنار آن یک رضایتنامه محضری از دفترخانه بگیرید مبنی بر اینکه والدین شما (پدر، مادر یا هردو) تمامی هزینههای زندگی و تحصیل شما در کشور مقصد (ذکر نام کشور الزامیست) را تقبل میکنند. سپس این رضایتنامه را به همراه اسناد مالی والدینتان جهت ترجمه رسمی به دارالترجمه ارائه دهید.
نکته پنجم در مورد تعداد نسخه اضافی از ترجمه رسمی مدارک تحصیلی است. اینکه شما به چه تعداد نسخه از ترجمه رسمی مدارکتان احتیاج دارید. این موضوع به این بستگی دارد که دانشگاه یا دانشگاههایی که میخواهید برای پذیرش از آنها اقدام کنید، آپلود ترجمه مدارکتان را میپذیرد یا از شما میخواهند که اصل ترجمه ها را برایشان پست کنید؟ ناگفته نماند که امروزه بیش از ۹۰ درصد دانشگاههای سراسر کشور دریافت نسخه الکترونیک را در دستور کار خود قرار دادهاند. اما اگر دانشگاههایی که شما برای پذیرش در آنها تلاش میکنید جز آن ۱۰ درصد باقیمانده باشند میبایست به همان تعداد نسخه اضافی از ترجمه رسمی مدارکتان سفارش دهید تا برای هر دانشگاه یک نسخه ترجمه بصورت پستی ارسال کنید. در نهایت هم میبایست یک نسخه ترجمه رسمی نزد خودتان باقی بماند که برای انجام مراحل بعدی (مانند مراجعه به سفارت، ارائه به سازمانهای دانشجویی و …) به دردسر نیوفتید. ولی اگر دارید از دانشگاهی پذیرش میگیرید که تمام پروسه آن الکترونیکی است و نیاز به هیچ نسخه فیزیکی از ترجمهها ندارد، داشتن همان یک نسخه از ترجمه رسمی کفایت میکند.
و در نهایت یک نکته را همیشه مد نظر داشته باشید. آن هم اینکه سعی کنید تمامی مدارک خود را (اعم از مدارک شناسایی، تحصیلی، شغلی و…) ترجمه کنید حتی اگر در حال حاضر دانشگاه یا سفارت مربوطه ترجمه آن مدرک را از شما درخواست نکرده باشد زیرا ممکن است بالاخره روزی در خارج از کشور ترجمه آن مدرک به دردتان بخورد.
ترجمه مدارک تحصیلی برای دانشگاههای خارج از کشور
این موارد یک دستورالعمل جامع در مورد تمامی دانشگاهها میباشد بطوریکه معمولا با انجام این موارد احتمال عدم پذیرش بدلیل نقص مدارک خیلی کم میشود ولی با این حال سوال اینجاست که از کجا میتوان دقیقا فهمید که دانشگاه مورد نظر شما ترجمه کدام مدارک تحصیلی را میخواهد و آن هم با چه شرایطی؟
پاسخ به این سوال خیلی راحت است. بهترین و دقیقترین مرجع برای اطلاع از مدارک درخواستی، سایت رسمی دانشگاه مورد نظرتان است. هر دانشگاهی در سایت رسمی خود و در بخش پذیرش دانشجو، چک لیستی تحت عنوان مدارک مورد نیاز جهت پذیرش منتشر کرده است که همیشه به روز میباشد و اگر تغییری در مدارک موردنیازشان ایجاد گردد حتما در آن صفحه اعمال خواهد شد. روش دیگری که از طریق آن میتوانید به مدارک مورد نیاز جهت ادامه تحصیل در دانشگاههای خارجی پی ببرید، مراجعه به شبکههای اجتماعی و عضویت در گروههای اختصاصی دانشجویان خارج از کشور است. تعداد این گروهها بسیار زیاد است و در آن افرادی که قبلا مسیر شما را طی کردهاند تجربیات خود را با دیگران به اشتراک میگذارند. علاوه بر این موسسات اعزام دانشجوی بسیاری در ایران مشغول به فعالیت میباشند که میتوانند شما را در این زمینه راهنمایی کنند.
امیدواریم که این مطلب برایتان مفید بوده باشد. در انتها از شما تقاضامندیم در صورت داشتن هرگونه سوال و یا ابهامی در زمینه ترجمه رسمی مدارک تحصیلی، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.