اگر شما هم از آن دسته دانشجویانی هستید که به دنبال مهاجرت تحصیلی به یکی از کشورهای پیشرفته دنیا هستید، این مقاله مخصوص شماست. میخواهیم درباره تمامی مراحل مهاجرت تحصیلی، از انتخاب دانشگاه تا اخذ ویزای دانشجویی، صحبت کنیم. همچنین مدارکی که برای این مسیر نیاز به ترجمه رسمی دارند را بررسی خواهیم کرد. پس اگر آمادهاید تا قدمی بزرگ به سوی آیندهای روشن بردارید، با ما همراه باشید!
مهاجرت تحصیلی به کدام کشورها بیشتر طرفدار دارد؟
اول از همه بیایید ببینیم کدام کشورها برای ادامه تحصیل در میان دانشجویان ایرانی محبوبتر هستند. کشورهای زیادی وجود دارند که به دلیل کیفیت بالای آموزشی، امکانات فوقالعاده و بازار کار خوب، مقصد دانشجویان ایرانی شدهاند. برخی از این کشورها عبارتند از:
- آمریکا: با دانشگاههایی چون هاروارد، MIT و استنفورد که در رتبهبندیهای جهانی جایگاههای بالایی دارند
- کانادا: به دلیل سیاستهای مهاجرتی مناسب و دانشگاههای معتبر مانند دانشگاه تورنتو و دانشگاه بریتیش کلمبیا
- آلمان: با تحصیل رایگان یا کمهزینه در دانشگاههای دولتی و برنامههای آموزشی به زبان انگلیسی
- استرالیا: با دانشگاههای معتبر مانند دانشگاه ملبورن و دانشگاه سیدنی و آب و هوای فوقالعاده
- انگلستان: با دانشگاههای معتبر و تاریخی مانند آکسفورد و کمبریج
حال که با کشورهای پرطرفدار برای مهاجرت تحصیلی آشنا شدید، بیایید به سراغ مراحل مهاجرت تحصیلی برویم.
صفر تا صد مراحل مهاجرت تحصیلی
مهاجرت تحصیلی شامل ۲ مرحله اساسی است که باید با دقت و برنامهریزی طی شوند. این مراحل عبارت اند از “دریافت پذیرش از دانشگاه” و “دریافت ویزای دانشجویی از سفارت” که هرکدام شامل چند زیر مرحله است.
مراحل دریافت پذیرش از دانشگاه
دریافت پذیرش از دانشگاه به این معنی است که اساتید و مسئولین دانشگاه صلاحیت شما را برای تحصیل در دانشگاه خود تایید کرده و با حضور شما در دانشگاه خود موافقت نمودهاند. برای اخذ پذیرش از دانشگاههای معتبر خارجی باید مراحل زیر را طی کنید:
۱- انتخاب دانشگاه و رشته تحصیلی
ابتدا باید بر اساس علاقه، اهداف شغلی و توانمندیهای خود، دانشگاه و رشته تحصیلی مورد نظرتان را انتخاب کنید. معیارهایی مانند رتبهبندی دانشگاه، موقعیت جغرافیایی، هزینههای تحصیل و زندگی، امکانات دانشگاهی و بازار کار بعد از فارغالتحصیلی را در نظر بگیرید. پس از انتخاب دانشگاههای مورد نظر، حال باید به آمادهسازی مدارک مورد نیاز بپردازید.
۲- آمادهسازی مدارک برای اپلای
قبل از آنکه وارد جزئیات مدارک مورد نیاز شویم، بیایید ابتدا مفهوم “اپلای” را توضیح دهیم. اپلای در واقع به فرایندی گفته میشود که شما برای ثبت نام و ارسال درخواست تحصیلی خود به دانشگاهها انجام میدهید. این مراحل شامل جمعآوری مدارک، پر کردن فرمهای آنلاین و ارسال درخواستها به دانشگاههای مختلف است. این فرآیند نخستین گام برای شروع مسیر مهاجرت تحصیلی شماست.
حال که مفهوم اپلای را درک کردید، بیایید ببینیم برای اپلای به دانشگاهها چه مدارکی نیاز دارید و کدام یک از آنها باید ترجمه رسمی شوند. اطلاعات لازم درباره شرایط و مدارک مورد نیاز برای اپلای را میتوان از وبسایت دانشگاه یا منابع معتبر دیگر متوجه شد. ولی به طور کلی، مدارکی که معمولاً برای اپلای کردن نیاز دارید شامل موارد زیر هستند:
- ترجمه مدرک دیپلم و پیشدانشگاهی: ترجمه رسمی این مدارک ضروری است. این مدارک نشاندهنده پایان موفقیتآمیز دوره متوسطه شما هستند.
- مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد (در صورت اقدام برای دورههای بالاتر): اگر قصد ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر دارید ترجمه مدارک تحصیلی قبلی از مهمترین مدارکی است که باید برای دانشگاه ارسال نمایید تا بتواند اطلاعات دقیقی از تحصیلات قبلی شما داشته باشد.
- ریز نمرات دوره دبیرستان و دانشگاه: این مدارک باید به طور کامل و دقیق ترجمه رسمی شوند. دانشگاهها به ریز نمرات شما اهمیت زیادی میدهند تا بتوانند سطح علمی شما را ارزیابی کنند.
- کارت پایان خدمت یا معافیت: ترجمه وضعیت نظام وظیفه آقایان برای دریافت ویزای تحصیلی کشورهای امریکا و کانادا الزامیست. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحه ترجمه کارت پایان خدمت مراجعه کنید.
- رزومه (CV): اگرچه نیازی به ترجمه رسمی ندارد، اما باید به زبان انگلیسی باشد.
- انگیزهنامه (SOP): این مدرک نیز نیازی به ترجمه رسمی ندارد، اما باید به دقت نوشته شود و به زبان انگلیسی باشد.
- توصیهنامه از اساتید دانشگاه: توصیهنامه جزو مدارک ضروری در پذیرش دانشگاه نیست ولی وجودش امتیازی تاثیرگذاری خواهد بود. توصیهنامه نیازی به ترجمه رسمی ندارد و خود استاد باید آن را به زبان انگلیسی بنویسد و مهر و امضا کند.
حتما میدانید نهادی که مسئول ترجمه مدارک است دارالترجمه رسمی نام دارد. دارالترجمهها دفاتری هستند که از قوهقضاییه مجوز رسمی دارند و میتوانند اسناد و مدارک را به زبانهای دیگر ترجمه کنند به طوریکه برای سفارتخانه و سایر ادارات خارج از کشور قابل پذیرش باشد. اما بر اساس تجربه دانشجویان قبلی، کیفیت دارالترجمهها با هم یکسان نیست مخصوصا در مورد ترجمه مدارک تحصیلی که به دقت و دانش بالایی احتیاج دارد. ترجمه ریزنمرات جزو سختترین ترجمهها به حساب میآید زیرا اصطلاحات تخصصی مربوط به رشتههای تحصیلی مختلف در آن وجود دارد و همینطور پُر است از اعداد و ارقام اعشاری که وجود اشتباه در ترجمه آنها ممکن است باعث ریجکت شدن شما از طرف دانشگاه مقصد شود.
طبق نظرسنجی که از دانشجویان خارج از کشور به عمل آوردیم، یکی بهترین دارالترجمهها در زمینه ترجمه مدارک تحصیلی، دارالترجمه میرپارس است. این دفتر با ۲۵ سال سابقه در میان دانشجویان از محبوبیت زیادی برخوردار است زیرا معادل انگلیسی ترجمه همه درسها را در آرشیو خود دارد و پس از اینکه ترجمه توسط مترجم انجام شد، به وسیله یک مترجم دیگر کنترل نهایی میشود. ضمنا در صورت تمایل مشتری، نسخه پیشنویس ترجمه برای وی ارسال میشود تا او هم ترجمه را چک نماید.
حال که با مدارک لازم و ترجمه رسمی برای اپلای آشنا شدیم برویم سراغ ادامه مراحل:
۳- ارسال درخواست (اپلای)
این مرحله شامل ثبت نام در سایت دانشگاه، پر کردن فرمهای آنلاین و آپلود مدارک ترجمه شده است. ممکن است برخی دانشگاهها هزینهای بابت بررسی درخواست دریافت کنند که باید پرداخت شود.
۴- مصاحبه و آزمونها
بعضی دانشگاهها ممکن است از شما بخواهند که در مصاحبه آنلاین یا آزمونهای ورودی شرکت کنید.
۵- دریافت پذیرش
پس از بررسی مدارک توسط دانشگاه در صورتی که واجد شرایط باشید، نامه پذیرش (Acceptance Letter) برای شما ارسال میشود. این نامه نشاندهنده قبولی شما در دانشگاه مورد نظر است و یکی از مدارک مهم برای دریافت ویزای دانشجویی میباشد. پس از دریافت نامه پذیرش بایستی برای دریافت ویزای دانشجویی از طریق سفارت آن کشور اقدام نمایید.
مراحل دریافت ویزای دانشجویی از سفارت
با دریافت نامه پذیرش، میتوانید برای ویزای دانشجویی یا همان ویزای تحصیلی اقدام کنید. ویزای دانشجویی به معنی اجازه ورود به خاک آن کشور و زندگی در آنجاست. در ادامه بصورت گام به گام و به زبان ساده مراحل دریافت ویزای تحصیلی را شرح دادهایم:
۱-آماده سازی مدارک لازم برای ارائه به سفارت
برای دریافت ویزای تحصیلی بایستی یک سری مدارک را آماده و به سفارت ارائه دهید. بعضی از این مدارک بایستی ترجمه رسمی شوند. مدارک مورد نیاز هر سفارت در وبسایت رسمی ایشان ذکر شده است ولی بطور معمول مدارک زیر را از شما میخواهند:
- نامه پذیرش از دانشگاه: نامه پذیرش که برایتان ایمیل شده است را پرینت نمایید و همراه خود داشته باشید.
- ترجمه مدارک مالی: هر مدرکی که نشان دهد توانایی مالی برای پرداخت هزینههای تحصیل و زندگی در کشور مقصد را دارید که شامل پرینت بانکی، سپرده مالی، سند ملک، فیش حقوقی و … میشود. اگر خودتان از تمکن مالی قابل قبولی برخوردار نیستید باید فرد دیگری (معمولا والدین یا همسر) را به عنوان اسپانسر مالی به سفارت معرفی کنید که متعهد شوند هزینه تحصیل و زندگی شما در کشور مقصد را تقبل خواهند کرد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه حتما مقاله ترجمه تعهدنامه را مطالعه نمایید.
- مدرک زبان (مانند IELTS یا TOEFL): ارائه مدرک زبان معتبر و قابل قبول برای سفارتخانه جزو مدارک ضروری در ویزای دانشجویی به حساب میآید.
- پاسپورت: معمولاً نیاز به ترجمه رسمی ندارد، اما باید نسخههای کپی و اصل آن را همراه داشته باشید.
- ترجمه شناسنامه: ممکن است بعضی از سفارتخانهها از شما ترجمه شناسنامه را نیز درخواست کنند.
- ترجمه سند ازدواج: در صورتیکه متاهل هستید برای اینکه بتوانید برای همسر خود ویزای همراه بگیرید بایستی سند ازدواج را ترجمه رسمی نمایید و به سفارتخانه ارائه دهید.
۲- ثبت درخواست آنلاین
بیشتر کشورها امکان ثبت درخواست ویزا به صورت آنلاین را دارند. فرمهای مربوطه را با دقت پر کنید و مدارک مورد نیاز را آپلود کنید.
۳- پرداخت هزینه ویزا
هزینههای مربوط به بررسی درخواست ویزا را پرداخت کنید. این هزینهها بسته به کشور مقصد متفاوت است.
۴- رزرو وقت مصاحبه
بعد از ثبت درخواست و پرداخت هزینه، وقت مصاحبه در سفارت یا کنسولگری کشور مقصد را رزرو کنید. اگر کشور مقصد در یاران سفارت داشته باشد کارتان راحت است ولی در غیر این صورت باید مراحل اضافهتری از جمله دریافت ویزا و سفر به یکی از کشورهای همسایه را در برنامههای خود بگنجانید.
۵- حضور در مصاحبه
در تاریخ و زمان مقرر در سفارت حاضر شوید. مدارک ترجمه شده و دیگر مدارک مورد نیاز را همراه داشته باشید. در این مرحله، افسر ویزا از شما سوالاتی در مورد برنامه تحصیلی و دلایل انتخاب کشور مقصد میپرسد. سعی کنید خودتان باشید و صادقانه به سوالات پاسخ دهید. در عین حال بایستی افسر سفارت را مجاب کنید که تحصیل در آن کشور برایتان اهمیت زیادی دارد و باعث پیشتر علمی شما میشود.
۶- انتظار برای دریافت ویزا
بعد از مصاحبه، باید منتظر بمانید تا درخواست شما بررسی و نتیجه اعلام شود. این مرحله ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد.
۷- دریافت ویزا و برنامهریزی سفر
در صورتیکه که فاکتورهای مورد نظر سفارت را داشته باشید و درخواست شما تایید شود، ایمیلی از طرف سفارت دریافت میکنید مبنی بر اینکه ویزای شما صادر شده است. تبریک میگوییم!✨ همه چیز آمادست و میتوانید چمدانتان را ببندید.
اکنون که تمام مراحل مهاجرت تحصیلی را مرور کردیم، بیایید به چند نکته پایانی و جمعبندی بپردازیم.
جمع بندی
مهاجرت تحصیلی ممکن است پروسهای پیچیده و زمانبر باشد، اما با برنامهریزی دقیق و انجام مراحل به ترتیب، میتوانید این مسیر را با موفقیت طی کنید. به یاد داشته باشید که هر قدمی در این راه برمیدارید، شما را به هدف نهاییتان یعنی تحصیل در یک دانشگاه معتبر بینالمللی نزدیکتر میکند. مهاجرت تحصیلی نه تنها فرصتهای شغلی و تحصیلی بهتری را برای شما به ارمغان میآورد، بلکه تجربه زندگی در یک کشور جدید، آشنایی با فرهنگهای مختلف و یافتن دوستان جدید از سراسر دنیا را نیز به شما هدیه میدهد.
پس همین حالا شروع کنید! مدارک خود را جمعآوری کنید، آنها را به یک دارالترجمه رسمی بسپارید و اولین قدم را به سوی آیندهای روشن و پر از موفقیت بردارید. موفق باشید!